Page - Fiske

Laxfisket i Mörrumsån har traditioner som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. Ån är berömd för sin storvuxna lax och havsöringsstam, sin vackra natur och sin speciella atmosfär. Fisket i Mörrum har blivit berömt i hela världen tack vare sin mycket storvuxna lax, som börjar stiga i april/maj, och sin stora havsöring som vissa år börjar stiga så tidigt som i juni.
När du bor på Mörrum River har du mer än 10 km vatten att fiska på (Pool 1-32, Härsnäs, Vittskölve och Knaggalid).
Du kan fiska på de klassiska sträckorna pool 1-32, med de berömda poolnamnen Rosendala, Grindarna, Hästhagen, Åkroken och sist men inte minst pool 17, av många ansedd som världens bästa havsöringspool, och också hemmapool för Mörrum River Hotell.
Uppströms Rosendala börjar så den natursköna Vittskölvesträckan med sin berömda ”raka”. Denna sträcka är en av de allra finaste i Mörrumsån, och bjuder på ett fint fiske i mörrum hela året i en underbar miljö. Få platser är lika fina när sommaren anländer i juni och lyser med sin klara grönska. Läs mer om sträckorna!
Knaggelid, Mörrums finlir och öringsmyg
Arkitektritad öringsträcka som funkar mycket bra lite senare på säsongen kring midsommar och därefter. Här får man smyga lite mera och koncentrera sig på fina presentationer. Framförallt är det en mycket fin öringsträcka. Tidiga mornar och sena kvällar brukar kunna betala sig. Det gäller dock att man har rekognoserat sträckan bra så att man vet vart stenar och lämpliga vadningsvägar (man bör in i det längsta undgå att vada) går. Under den giftigaste perioden kan sträckan kännas rätt så befolkad, det gäller dock framförallt den översta halvan av Knaggelid. Den nedre och tidvis väldigt strida delen av K-lid kan vara mycket giftig och där är chanserna större att hitta en ostörd fisk om man bara lägger ner tiden för att leta. Generellt sett är K-lid ganska så strid och smal men bryts här och där av, och mynnar ut i mera lugnflytande sel. Mörrumsåns läckraste öringnacke väntar på dig högst upp på sträckan.
Giftig laxsträcka på hösten men framförallt en grym öringsträcka.
Vittskövle, Mörrums Brittish Columbia
Vittskövle gör man inte på en dag. Det är en lång och väldigt varierad sträcka. Det finns ställen för alla typer av vatten, högt som lågt. Området håller också väldigt fina lekområden med småsten och grus. Hela Vittskövlesträckan ligger oerhört vackert inklämd i en lite canyon, och påminner på sina ställen om läckra steelhead-sträckor från det stora landet i väst. Vittskövle börjar leverera tidigt på säsongen och det är inte ovanligt att någon av åns allra första blanklaxar tas här uppe. Ger du dig hän och lägger tre års intensivt fiske uppe i Vittskövle så lovar jag dig att du ännu bara har skrapat på ytan. Här finns extremt mycket fina platser och bortser man från ”Vittskövlerakan” så finns det alltid plats för dig att fiska ostört och privat. En fantastisk utmaning och garanterat väntar här många, ännu, outgivna namn på kommande bitplatser av rang. Lika giftigt på både lax och öring.
Guidat fiske
Mörrum River Hotell har några riktigt duktiga fiskeguider som du kan anlita. De har en lång erfarenhet av att fiska i Mörrumsån, och en eller ett par dagars fiske med en duktig guide förbättrar dina fångschanser väsentligt. Dessutom får du inte bara lära dig mycket om Mörrumsåns bästa fiskeplatser, utan du får även lära dig massvis med knep och strategier för lax och havsöringsfiske. Det finns många fördelar med att anlita en fiskeguide.
Fisket i Mörrumsån kan i stora drag delas upp i 4 typer och säsonger.
Tidigt öringfiske
Under mars till april dominerar fisket efter havsöring. Denna öring har övervintrat i ån, och kan tidvis vara i mycket fin kondition. Om väderförhållanden är goda kan även en del stigande havsöring påträffas, sk blänkare, främst i de nedre sträckorna. Dessa blanka öringar bjuder på ett spännande och fint fiske när våren går över i senvår. Havsöringen i Mörrum håller en mycket fin storlek, faktum är att det är bland världens mest storvuxna havsöringsstam, nästan varje säsong fångas fiske på nästan 10 kg, ibland mer.
Detta kan du förvänta dig under mars – april:
- Gott om huggvillig fisk
- Vid bra väder, snabbt fiske efter nystigen havsöring
- En vacker natur som håller på att blomma ut efter en lång vinter
- Sköna kvällar med fiskekompisarna i vår pub
Storlaxfiske
När april går över i Maj börjar det första stora blanklaxarna att komma. Dessa fiskar väger oftast närmre 15 kg än 10 kg. De är feta efter att ha ätit sill ute i Östersjöns näringsrika vatten hela vintern. Blanklaxfisket beror mycket på väderförhållanden, oftast är det bäst fiske vid högre och kallare vattenstånd. Idealförutsättningarna enligt många mörrumsfiskare är kring 35-40 kubikmeter samt 10-12 grader i vattnet. Då stiger laxen i större mängder och stiger gärna till en ytfiskad fluga. Hugget och fighten med en stor blanklax är en adrenalinkick av sällan skådat slag, och får fiskare att komma till Mörrum år efter år.
Detta kan du förvänta dig under maj – juni:
- Chans till verkligt stor lax, det finns exemplar uppemot 30 kg
- Klassiskt laxflugfiske med flyt eller intermediatelina
- En natur som är grön, frisk och vacker
- Sköna kvällar med fiskekompisarna i vår pub och på vår terrass
Sommarlax
I takt med att sommaren sveper in över Blekinge och Mörrumsån minskar vattenståndet och stiger vattentemperaturen. Efter midsommar börjar så sommarlaxen att stiga. Dessa fiskar väger kring 5-7 kg, och erbjuder ett fint fiske på lättare utrustning. Vissa regniga somrar kan fisket vara mycket bra i juli, och ån fylls plötsligt med nystigen sommarlax. Det är ett roligt fiske, med flytlina, små flugor och snabb infiskning av flugan. Smålaxen, eller kalven, börjar oftast stiga under sommaren. Dessa smålaxar väger 2-3 kg, och stiger gärna till en snabbt fiskad minifluga.
I månadsskiftet juli/augusti börjar också Mörrums beröf. ket är bägar att stiga. De största fiskarna kommer oftast först, och kan väga uppemot 10 kg. För de som vill jaga dessa är det försiktigt nattfiske med mörka flugor vid åns många blanknackar som gäller.
Detta kan du förvänta dig under juli – augusti:
- Gott om lax, kan dock vara svår att locka till hugg
- Bra fiske vid snabba väderomslag
- Få fiskare längs ån
- En natur i full sommarprakt
- Sköna kvällar med fiskekompisarna på terrassen
Stor havsöring
Under september månad är Mörrumsån full med fisk. Vattentemperaturen har börjat sjunka, nätterna är kyligare och åns berömda höstöring har börjat stiga i större mängder. Laxen har börjat bli aggressiv, och attackerar gärna en välfiskad fluga. Nu finns det fisk på hela sträckan, och du kan fiska hela dagen. Fiska gärna på platser där du inte ser så mycket folk. Öringen är nämligen mycket lättstörd, så var försiktg med både hur du presenterar flugan och hur du vadar. Det är nu du har som störst chans att fånga en verklig troféöring, koncentrera ditt fiske i mörrum kring de gyllene timmarna före och efter gryning och skymning!
Detta kan du förvänta dig under september:
- Gott om både lax och havsöring, ofta huggvillig
- Bra fiske längs hela ån, om vattenföringen inte är för låg
- Smygfiske där mjuka presentationer är nyckeln till framgång
- En natur som börjar skifta till intensiva höstfärger
- Sköna kvällar med fiskekompisarna på terrassen eller after trout i puben